Assalamualaikum!
Hari raya haji hari tu, sehari suntuk asyik mem-baking. Macam-macam kek yang aku buat hari tu. Mula-mula tu buat marble cake. Ada la dalam 2 ketul. Umi la yang rajin sangat nak buat, dia kata "kita tak ada kuih, so kita buat kek la" T_T
So, mula dari pagi raya tu, kami pun buatlah kek. Kek marble tu buat 2 biji. Satu tu nak bagi ke besan umi (mak mentua aku la, hihi). Lepas tu kami buat kek coklat moist. Nanti aku share resepi. Tak bagus kedekut ilmu ni. Hahaha. So, sebabkan oven tu boleh muat sebijik kek je dalam satu masa, bayangkan berapa lama pulak nak tunggu satu kek siap.
Kerja baking mem-baking ni berlarutan sampailah malam. Sebab malam tu aku dengan hubby buat red velvet pulak. Yang ni buat sebab dah ada cake mix dah. Beli kat BAGUS bakeri lama dah. Nak dekat tarikh luput dah (
Rasanya tadi aku macam nak share resepi Kek Coklat Moist kan? Mesti korang tension baca aku mengarut panjang-panjang. Hihi. Ok, resepi seperti di bawah ye. Sorry, gambar tak ada. Malas. Lagipun sama je rupanya. Kek warna coklat. :p
Bahan A:
5 biji telur
1 tin susu pekat (believe me, tak manis pun, sedang elok je)
1 cawan minyak jagung (aku pakai minyak biasa je)
Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Bahan C:
1 cawan gula kastor
1 cawan air panas
*larutkan
Cara:
Pukul bahan A, agak-agak dah sebati tu, masukkan bahan B & bahan C secara selang seli.
Pukul lagi sampai sebati. Settle. Tuang dalam loyang yang dah di-gris dengan butter & tepung.
Ada 2 cara nak masak kek ni. Satu boleh bakar. Satu lagi boleh kukus. Terpulang kat korang la nak buat yang mana.
Cara bakar:
Suhu 170-180C. Bakar lebih kurang dalam 50 minit. Bergantung pada oven korang jugak ye. Nak tahu dah masak ke belum, bila korang cucuk lidi, dah tak ada batter melekat kat lidi korang.
Cara kukus:
Guna api sederhana je. Kukus dalam masa 1 1/2 jam. Nak tahu dah masak ke belum, sama jugak macam tadi. Lidi korang mesti licin tak ada kesan bila korang cucuk.
Oh ye. Aku buat jugak topping untuk kek coklat ni. Senang je. Korang double boil coklat masakan + butter. Kalau nak pekat, lebihkan coklat. Butter tak payah banyak sangat, sebab nak bagi nampak kilat je. Tapi jangan la sikit sangat pulak. Pandai-pandai korang agak la ye.
Selamat mencuba!
No comments :
Post a Comment